ponedeljek, 8. marec 2010

El secreto de sus ojos (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: The Secret in Their Eyes
Država: Argentina, Španija
Leto: 2009
Žanri: Krimi, Triler, Misterij, Drama, Romatični
Dolžina: 127 minut, Imdb
Režija: Juan José Campanella
Scenarij: Juan José Campanella, Eduardo Sacheri (knjiga)
Igrajo: Ricardo Darín, Pablo Rago, Guillermo Francella, Soledad Villamil, José Luis Gioia, Francisco Javier Godino

Juan José Campanella in Ricardo Darín sta argentinski dvojec ki je skupaj posnel nekaj odličnih filmov. Prvi je režiser, drugi igralec. Same Love, Same Rain (1999),  Son of the Bride (2001), kateri je prejel nominacijo za tujejezičnega oskarja, Moon (2004) in  zdaj The Secret in Their Eyes, za kateri je le nekaj ur nazaj prejel oskarja za tujejezični film. Lahko govorimo o zelo plodnem sodelovanju, bi celo zatrdil, da je Darin še nekoliko bolj znan kot njegov prijatelj-režiser. Nine Queens in The Aura sta prav tako odlična filma v katerih je igral, zato  Darin velja za enega najpomembnejši argentinskih igralcev ta čas.

El secreto de sus ojos ali nekoliko lažje za vtisniti v spomin po angleškem naslovu The Secret in Their Eyes, je kriminalka, ki govori o umoru mladega dekleta in preiskavi tega umora, ki je trajal več kot dva desetletja. Benjamín Esposito (Darin) je policijski detektiv, ki v roke dobi kruti umor frišno poročenega dekleta. Gre za seksualno motiviran umor, saj je žrtev bila posiljena in nato pokončana. Preiskujejo tudi moža umorjene, a kaj hitro je jasno, da je mladi mož ljubil svojo ženo, tako da pravega osumljenca ni. Preiskava poteka, toda premikov v smeri rešitve primera ni. Nato pri pregledu starih slik iz preteklosti umorjene opazijo nenavadno podrobnost, človeka ki na slikah opazuje umorjeno. Znanca, ki je iz istega kraja kot umorjena, v njegovih očeh pa je videti, da gaji čustva do umorjene. Ampak, osumljenca je zelo težko izslediti, saj se je tako kot dekle preselil v mesto in se vmes nekajkrat preselil. Zdi se kot da bi se podili za neobstoječo osebo, a nato Espositov partner le najde povezavo s katero izsledijo osumljenca. Na zaslišanju odločilno vlogo odigra Irena, Espositova šefica, ki od mladeniča izvleče priznanje z spretno psiho-manipulacijo. Morilec je za zapahi, a nato se v Argentini zgodijo politične spremembe. Spremembe po katerih tudi morilci lahko pridejo na prostost, če so v zaporu sodelovali in so bili po izpustu pripravljeni opravljati umazana dela za aktualno oblast. Nekaj let po umoru je morilec predstavnik oblasti, detektiv Esposito in njegova prijateljica in šefinja Irena, pa zgrožena a nemočna, saj je bivši zapornik in morilec nadvse uspešen v svojem početju.
Obstaja tudi romantična plat zgodbe in sicer med Espositom in Ireno, zgodba, ki nikoli ni bila dorečena in je vselej nekako obvisela v zraku, kljub obojestranskim simpatijam in naklonjenosti. 25 let po umoru je Esposito penzionist, ki se odloči, da bo napisal knjigo o primeru ki ga je vodil pred 25-imi leti. Obišče staro prijateljico Ireno in kot vse kaže, so čustva še kako živa po tolikih letih, pa tudi interes za umor iz davne preteklosti ni zbledel.



Režiser Campanella zgodbo postavi nelinearno, tako da po sekvencah skačemo iz sedanjosti v preteklost in počasi zlagamo vse kockice v mozaik, ki nam bo razložil misterij. Zgodba drži gledalca zainteresiranega skozi dve uri dog film. Campanella, ki je film tudi zmontiral pokaže izjemen občutek za prehode in enega razpoloženja v drugo. Scena posneta na štadionu med nogometno tekmo je naravnost fantastična. »Ptičja« kamera ki se spusti med gledalce in se nato prebija med njimi, ter pregon do samega igrišča na katerem se eden od nogometašev zaleti v osumljenca … To je treba videti da bi razumeli o čem govorim. Igralci so vrhunsko opravili svoje delo, vedno odličnega Darina niti ni potrebno izpostavljati, odlična je tudi Soledad Villamil kot Irene, prav tako je zelo prepričljiv Javier Godino kot "bad guy" Isidor. The Secret in Their Eyes je argentinski  krimi-misterij-triler, ki ima potencial svetovne uspešnice, zdaj ko je prejel oskarja. Stavim, da se bo v bližnji prihodnosti pojavil kakšen ameriški studio, ki bo želel posneti ameriško verzijo. Raje si zdaj poglejte original.

Ocena: 8.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar