četrtek, 27. januar 2011

Flipped (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova 
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Drama, Romantični
Dolžina: 90',  Imdb
Režija: Rob Reiner 
Scenarij: Rob Reiner, Andrew Scheinman, Wendelin Van Draanen (knjiga)
Igrajo: Madeline Carroll, Callan McAuliffe, Rebecca De Mornay, John Mahoney, Penelope Ann Miller, Aidan Quinn, Anthony Edwards

Juli Baker je prav posebna punca. Nima veliko skupnega s svojimi sovrstniki, saj jo večinoma zanimajo stvari, ki drugim delujejo nenavadno in povsem dolgočasno. Punca nekaj ur na dan preživi na velikanskem javorovem drevesu, v dvorišču za hišo brez pomoči odraslih že nekaj časa skrbi za svoje kokoške, ki nesejo prava domača jajca, s katerimi zalaga nekaj sosednjih hiš. Toda Juli se ne ukvarja izključno z nenavadnimi stvarmi, saj hodi v šolo tako kot vsi ostali in tako kot vse punce ima simpatijo. Njegovo ime je Bryce Loski, živi v hiši čez cesto in od dneva ko se je z družino preselil v Juliino ulico, je postal njen idealen moški. To je fant, ki jo bo nekoč poljubil, je vztrajno verjela, le nekaj potrpljenja je treba pokazati. Bruce se na drugi strani že od samega začetka vztrajno izogiba Juli in jo tako kot vsi ostali  ima za čudakinjo, s katero najraje nebi imel nič. Leta so minevala, Julie je vztrajno verjela v Bruca, ta pa je Juli vztrajno zavračal. Nato je družina Loski dobila še enega starejšega člana, ko je k družini prišel živeti Brucov dedek, ki je takoj opazil, kako posebno dekle je Julie in na nek način tudi Brucu odprl oči. Fant je končno začel spoznavati, kako prijetno dekle je Julie, iz dneva v dan mu je bila bolj všeč. Toda leta vztrajnega zavračanja so naredila svoje in Juli je prišla do točke, ko je njena navdušenost nad Brucom popolnoma izpuhtela.
Roba Reinerja verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Vsi ki vsaj bežno spremljajo film najbrž poznajo njegovo ime, naključni gledalec je po vsej verjetnosti videl kakšen izmed njegovih filmov. Obdobje v katerem je posnel svoje najodmevnejše stvaritve so brez dvoma 80-ta in začetek 90-ih let prejšnjega stoletja. V zadnjem desetletju nekako ni našel prave forme, njegovi filmi so postali preveč navadni, neizraziti, skratka sivo povprečje. Če nebi skupaj spravil The Bucket List (2007), bi lahko govorili o desetletju za pozabo. Novo desetletje je odprl z naslovnim Flipped, pravim mladinskim filmom in tako dodobra omejil ciljno skupino, ki ji je film namenjen. Kajti za najstnike, ki se bližajo polnoletnosti, bo verjetno nekoliko preveč otroški. Če bi film moral opisati z eno samo besedo, bi najbrž uporabil simpatično, a ker imam na voljo več možnosti bom dodal še lahkotno in občasno zabavno. Uporaba dveh pripovedovalcev (Bruca in Juli) se mi zdi zanimiva, saj gledalcu omogoča opazovanje istega dogodka ali časovnega obdobja iz različnih perspektiv. Nekje do polovice je pripoved kar všečna, a se zato v drugi polovici v pomanjkanju boljših vsebinskih rešitev zateče k ponavljanju istega recepta, le vloge so obrnjene. Film je nastal na podlagi romana z istim naslovom, ki ga je spisala znana ameriška pisateljica Wendelin Van Draanen, avtorica številnih romanov za mladostnike.

Ocena: 6.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar