nedelja, 2. januar 2011

The Loved Ones (2009)


Slovenski naslov: Ljubljeni
Država: Avstralija
Leto: 2009
Žanri: Grozljivka
Dolžina: 84',  Imdb
Režija: Sean Byrne
Scenarij: Sean Byrne
Igrajo: Xavier Samuel, Robin McLeavy, John Brumpton, Richard Wilson, Victoria Thaine, Jessica McNamee

Pa sem znova pri Avstralcih, ki so zadnje čase pogosto na mojem filmskem meniju in ko se ozrem nazaj opažam, da sem praviloma zadovoljen s stvaritvami, ki prihajajo iz dežele kengurujev. Ker se pred ogledom ne spuščam v podrobnosti in poskušam ignorirati informacije o vsebini, sem o filmu vedel  samo najbolj osnovno.  Opredelitev žanra, pozitivne odzive  in tisto, kar mi je povedal promocijski poster.

Oče in sin se peljeta po avstralskem podeželju in poskušata drug drugemu vsiliti svoj glasbeni okus. Cesta je prazna, drugih vozil ni, daleč naokoli ne opazimo nobenih hiš ali ljudi. Naenkrat na cesto iz visoke trave stopi okrvavljen, hudo ranjen mladenič, njegov sovrstnik za volanoma je prisiljen  zapeljati s ceste.  Takšna odločitev ima usodne posledice, kajti avto se zabije v drevo ob cesti, oče mladega Brenta (Xavier Samuel) pa umre na kraju nesreče. Sledi časovni preskok,  Brenta in njegove sošolce loči še nekaj dni do maturantskega plesa. Fanta mučijo občutki krivde, življenje ob depresivni materi in nikoli izrečena obtožba na njegov račun, spravljajo Brenta v zelo temačna razpoloženjska stanja. Edina svetla točka v njegovem življenju je punca Holly, ki ima veliko razumevanja za njegovo čustveno odmaknjenost. Nekaj dni pred maturantskim plesom je Brent prvič po dolgem času začutil zadovoljstvo, bil je vesel, da bo njegova spremljevalka prav Holly, dekle ki ga resnično ljubi. Toda, Brent kmalu dobi še eno ponudbo, ko se mu za spremljevalko ponudi čudaška sošolka Lola. Brent ji vljudno razloži, da že ima dekle, ki bo obenem tudi njegova spremljevalka za maturantskem plesu. Na tej točki se še ne zaveda, da je Lola punca, ki ji ne smeš reči ne.  Nekaj ur pred velikim dogodkom je Brent ugrabljen, ko pride k sebi se nahaja privezan za stol, v oči mu zre Lola, nad njim se pa vrti disko krogla v njeni dnevni sobi.
Prvenec Seana Byrna (režija in scenarij) je v zdaj že preteklem letu obiskal številne filmske festivale in na nekaterih prejel tudi nekaj nagrad. Nepričakovani hit, ki je zadihal s polnimi pljuči šele ob izidu DVD ploščka, je zelo dolgo stal v arhivu, na izteku preteklega leta pa sem končno našel čas in ga pogledal. Če bi vedel, da imam v arhivu takšen biserček, bi mu verjetno že veliko prej ponudil priložnost. A to niti ni tako pomembno, film je še vedno dovolj frišen, niti malo ne dvomim, da si ga bom v doglednem času privoščil še enkrat, kajti Ljubljeni sodi v tisto kategorijo filmov, ki so si zaslužili trajno mesto v mojem arhivu. Avstralska grozljivka si z lahkoto prisluži titulo najboljšega grozljivega filma v preteklem letu, vse kar sem videl lani niti približno ne doseže tega nivoja. Seveda, vedno dopuščam možnost, da je tam nekje zunaj kašen film, ki ga še nisem videl, konec koncev, prav veliko grozljivk v povprečju niti ne pogledam, a od tistega kar sem videl,  je The Loved Ones nesporni zmagovalec. Namesto debatiranja o tem, kaj mi je bilo všeč, vrstic o igralskih dosežkih in režiserjevem delu vam bom raje ponudil eno teorijo. Med prebiranjem različnih recenzij in mnenj sem nekako izluščil, da je večino zmotil krvavi mladenič, ki na začetku filma stopi na cesto. V nadaljevanju ga več ne vidimo, o njegovi usodi ne izvemo nič, nikjer ni omenjeno, da bi našli njegovo truplo.  Teorija gre nekako takole. Potem ko se avto zaleti v drevo, Brent izgubi zavest, njegov oče je mrtev. Fant na cesti pogledava okoli sebe, po dolgotrajnem mučenju je razumljivo izgubil občutek za čas in prostor. Čez nekaj trenutkov se iz grmovja pojavi Lolin oče (pred njim je v resnici bežal) in ga ujame. Upoštevajmo še tisto, kar se je dogajalo v kleti hiše in ne rabimo iskati drugačno razlago o tem, zakaj trupla niso nikoli našli. Lahko bi razvil še kakšno teorijo, a tudi ta bo dovolj.  Ogled filma močno priporočam,  z majhno opombico, da je zadeva vendarle nekoliko premočna za mlajše najstnike.

Ocena: 8.5/10

3 komentarji:

  1. Ti kar, verjetno ti ne bo žal. Hudičevki na sliki (Robin McLeavy) je uspel odličen preformans.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem imel samo jaz takšen občutek, ali pa bi filmu vseenu lahko prilepili tudi kategorijo "komedija"?

    OdgovoriIzbriši
  3. Za večino nekoliko preveč morbidna komedija, a vseeno bo kar držalo.

    OdgovoriIzbriši