ponedeljek, 3. januar 2011

The Winning Season (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova 
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Šport
Dolžina: 119',  Imdb
Režija: James C. Strouse 
Scenarij: James C. Strouse
Igrajo: Sam Rockwell, Emma Roberts, Rob Corddry, Shareeka Epps, Emily Rios

James C. Strouse, ameriški  scenarist in režiser  je svojo pot v svet filma začel s scenarijem za komično dramo  Steva Buscemija, Lonesome Jim(2005). Dve leti pozneje je posnel svoj režiserski prvenec, dramo Grace is Gone, z Johnom Cusackom v naslovni vlogi. V svojem prvencu se je ukvarjal z izgubo ljubljene osebe, soproge in matere in po mojem mnenju posnel kar soliden film. Lani je predstavil svoj drugi film, sam je spisal scenarij in se tokrat posvetil nekoliko vedrejšim temam, ter poskusil s komedijo, čeprav bi njegov drugi film težko označil za čistokrvno komedijo.

Bill (Sam Rockwell) je nekoč  bil obetaven športnik in košarkarski trener, danes opravlja slabo plačano delo pobiralca posode v neki restavraciji.  Za sabo ima neuspešen zakon in hčerko, s katero ne najde skupnega jezika.   Zato je steklenica žganja postala stalnica v njegovem življenju , alkohol  je postal Billovo ultimativno zdravilo za vsa razočaranja. Nato ga obišče stari prijatelj, danes ravnatelj srednje šole in mu ponudi službo trenerja ženske košarkarske ekipe. Bill seveda službo sprejme,  a pogled na igralski kader ni nič kaj obetaven. Bill puncam ne daje prav veliko možnosti,  njegov podcenjevalni  pristop in pomanjkanje motivacije še dodatno zbijata moralo obubožanih deklet. Nato pride  prva tekma in hud poraz, v resnici pravo ponižanje, ki ekipo in trenerja nekoliko predrami in jih usmeri v nekoliko bolj zavzeto treniranje.
Zmagovalna sezona za večino ocenjevalcev ni bila prav zanimivo gradivo, tudi sam se moram strinjati, da si film ne zasluži dodatnih točk za izvirnost. Opravka imamo s še eno zgodbo o preobrazbi skupine luzerjev, ki na začetku deluje kot razbita vojska,  a se nato do konca filma preobrazi v respektabilno ekipo,  ki se lahko bori z najboljšimi.  Seveda, to je le grobi okvir, znotraj katerega najdemo zgodbo človeških usodah in medsebojni pomoči.  Odlični Sam Rockwell bo zgradil ekipo, ki ga kljub njegovim številnim hibam postopoma vzljubi, ga sprejeme medse  in v njem znova prebudi voljo do življenja in njegova zanemarjena očetovska čustva. Čustva,  ki jih zapiti trener nikoli ni znal izraziti na pravi način.  Soliden ritem in nekaj zanimivih, komičnih situacij nas pelje proti pričakovanem koncu, a je kljub temu ta filmček solidna izbira za mirno družinsko popoldne, nekakšen kompromis, ki lahko zadovolji širši krog gledalcev.

Ocena: 6.0/10

1 komentar: