torek, 10. november 2015

Kawaki [The World od Kanako] (2014)


Slovenski naslov: -
Država: Japonska
Leto: 2014
Žanri: Krimi, Drama, Grozljivka
Dolžina: 118',  Imdb 
Režija: Tetsuya Nakashima
Scenarij: Tetsuya Nakashima, Nobuhiro Momma 
Igrajo: Koji Yakusho, Nana Komatsu, Jun Kunimura, Miki Nakatani, Satoshi Tsumabuki, Asuka Kurosawa


The World od Kanako je že pred uradno premiero zbujal velika pričakovanja pri vseh ljubiteljih filmanja japonskega režiserja Tetsuya Nakashime. 56-letnik  je pred petimi leti posnel Confessions, ki sem ga uvrstil na lestvico Najboljših 25 v letu 2010, mnogi pa smo prav po zaslugi omenjenega filma odkrili Japonca, ki je večino svojih filmov posnel po odmevnih knjižnih predlogah. Tudi to pot je tako, saj je Nakashima za izhodišče vzel krimi roman Hateshinaki Kawaki, ki ga je leta 2005 objavil japonski avtor Akio Fukamachi.

Akikazu (Koji Yakusho) je nekoč imel vse: lepo soprogo, simpatično hčerkico, detektivsko značko pri tokijski policiji... A nato je ženo našel v postelji z drugim in njegov voz je šel le še nevzdržno navzdol. Tri leta kasneje je Akikazu zapiti bivši policist, zagrenjen moški, ko praktično sovraži celoten ženski rod. Čeprav je od ločitve minilo že nekaj časa, Akikazu nikakor ne more nadaljevati z življenjem. Je človek na samouničevalni poti, ki enostavno ne najde nobenega motiva, nobene volje za karkoli. Težko bi rekli, da je klic bivše žene in sporočilo, da je njuna hčerka izginila, spremenil njegov samodestruktivni kurz, vendar je neljubi dogodek pred bivšega detektiva nanadoma postavil cilj, na katerega se lahko osredotoči. Po ločitvi so stiki s hčerko zamrli, vsak novi korak v preiskavi pa očetu počasi razkriva resnico o hčerki in o tem, kako slabo jo je poznal.
Pričakovanja so, kot rečeno, bila velika, zato je ob izrazito fragmentirani zgodbi, ki od uvodnih kadrov skače po časovni premici iz sedanjosti v preteklost, bilo težko na hitro ustvariti mnenje o tem, ali je Nakashima na dobri poti, da vse skupaj zloži v še eno vrhunsko izkušnjo. Zadeva je bila še bolj komplicirana in toliko težje sledljiva tudi zato, ker preskoki iz sedanjosti v preteklosti ne tečejo v kronološkem zaporedju. A po vstopu v drugo uro filma so se že začeli pojavljati prvi sumi, da končni rezultat ne bo preveč impresiven. Bolj ko se je film bližal koncu, bolj očitno je bilo, da režiser enostavno nima čarobne palčice, s katero bo na kvaliteten način vse skupaj postavil na svoje mesto. Zadeva se je na koncu razpletla daleč pod pričakovanji, dolg seznam slabih odločitev, zaradi katerih film preprosto ne deluje, pa lahko zreduciram na en preprost skupni imenovalec: videl sem film, v katerem je bilo vsega preveč. Preveč montažnega kompliciranja, preveč po nepotrebnem prelite krvi, preveč napol izdelanih likov in podzgodb, ki so me oddaljile od likov in preprosto ubile mojo radovednost.  The World od Kanako je film, iz katerega bi lahko posneli najmanj tri različne filme in morda je Nakashima prav v tej razpršenosti na nek način »izgubil« film.   


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar