sreda, 5. december 2018

Journeyman (2017)

Paddy Considine & Paul Popplewell in Journeyman (2018), © Dean Rogers

Slovenski naslov:
Država: VB
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Žanri: drama, športni
Dolžina: 92' ,  Imdb 
Režija: Paddy Considine
Scenarij: Paddy Considine
Igrajo: Paddy Considine, Jodie Whittaker, Anthony Welsh, Tony Pitts, Paul Popplewel


Zgodbe o boksu in boksarskih junakih običajno nudijo kronologijo dogodkov, ki junaka po številnih tegobah v profesionalnih in zasebnem življenju pripeljejo na vrh. Vmes sicer lahko izgubijo kakšen dvoboj, vendar junak na koncu skoraj vedno najde pot nazaj in domov odnese pas namenjen zmagovalcu. V tem pogledu Journeyman ni tipičen boksarski film, saj njegov fiktivni junak Matty Burton svojo največjo zmago doseže že v zgodnji fazi filma, po kateri šele pridemo do fokusa zgodbe – življenju po koncu kariere in posledicah, ki jih lahko prinese dolgotrajna kariera profesionalnega boksarja. Journeyman je sicer drugi celovečerec cenjenega britanskega igralca Paddyja Considina, ki privlačnost (v mojih očeh) dolguje predvsem režiserjevemu izjemnemu prvencu Tiranozaver (Tyrannosaur,2011), s katerim je ta pred sedmimi leti zelo odmevno zaplul v režiserske vode. 

Considine kot rečeno igra boksarja, ki ga ob koncu profesionalne poti čaka še zadnji dvoboj za ubranitev naslova svetovnega prvaka. Dvoboj, s katerim bo finančna stabilnost njega in njegove mlade družine zagotovljena. Toda junak se bo po tesni in težko prigarani zmagi soočil z drugačnim in nedvomno največjim izzivom dotlej –  življenjem po možganski kapi, ki je direktna posledica mnogih let nevarnega življenja v ringu. 

Film v fokus postavlja neizogibno dramo, ki jo v družinsko dinamiko prinese neljubi dogodek: Mattyjev odnos z ženo Emmo in povsem človeško, sprva nekoliko sebično reakcijo najbližjih sodelavcev in prijateljev, ki se šele v nadaljevanju ustrezno odzovejo na nove okoliščine. Journeyman je zgodba o ljubezni in prijateljstvu z odličnim centralnim performansom Paddyja Considina in solidno podporo Jodie Whittaker. Vloga ljubeče soproge je vseeno nekoliko nedorečena in ne morem se znebiti občutka, da bi film prav v njenem liku lahko našel dodatno kvalitetno dimenzijo. Considine v kasnejši fazi filma morda nekoliko pretirava s sentimentom, a to vseeno ne spodkopava kredibilnosti zgodbe in splošnega pozitivnega vtisa. Eden od pomembnejših aspektov filma je nedvomno njegova subtilnost v obravnavi športa, saj film brez poveličevanja ali obsojanje izpostavi nevarnosti življenja v boksarskem ringu. 

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar