sreda, 17. marec 2010

Armored (2009)


Slovenski naslov: Oklepno vozilo
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanri: Akcija, Drama, Triler
Dolžina: 88 minut,  Imdb 
Režija: Nimród Antal
Scenarij: James V. Simpson
Igrajo: Columbus Short, Matt Dillon, Laurence Fishburne, Jean Reno, Skeet Ulrich, Amaury Nolasco, Andre Kinney, Milo Ventimiglia

Zgodba ameriškega režiserja madžarskih korenin Nimróda Antala je zelo zanimiva. Rodil se je v ZDA, natančneje v Los Anglesu, svetovni filmski prestolnici. Leta 1991 se je vrnil na Madžarsko, deželo svoji staršev in tam se vpisal na filmsko akademijo. Za svoj prvi igrani film, ki ga je posnel v madžarščini (Kontroll, 2003), je prejel nagrade na številnih festivalih. In takoj padel v oči ameriškim filmarjem. Poziv iz Hollywooda je bil preveč mikaven da bi ga odklonil, zato se je leta 2005 vrnil v ZDA in leta 2007 posnel solidno srhljivko Vacancy. Armored je njegov drugi film posnet na ameriških tleh, še letos pa mu bo sledil še eden in sicer Predators, za katerega zaenkrat še ni znano, ali gre za rimejk starega Predatorja, nadaljevanje ali samostojen film.

Preprosta zgodba je zastavljena nekako takole. Ty Hackett (Columbus Short) je povratnik iz Iraka. Vojsko je zapustil, ker je izgubil oba starša, doma je pa ostal sam mladoletni brat Jimmy, ki potrebuje skrbnika. A starši mu niso pustili le Jimmyja, ampak tudi hipoteko za hišo in lepo število neplačanih obrokov. Poveže se z starimi prijatelji, ki delajo kot varnostniki pri podjetju ki skrbi za prevoz večjih vsot denarja v svojih oklepnih vozilih. Ti mu priskrbijo službo in stvari vendarle kažejo na boljše. A kaj kmalu spozna, da njegovi prijatelji in sodelavci načrtujejo rop oklepnika, sodelovanje ponudijo tudi njemu. Sprva jih zavrne, a se potem vendarle odloči da bo šel zraven, saj za vratom ima banko ki mu grozi z odvzemom hiše. Vse gre po načrtu, dokler v zapuščenem skladišču ne spoznajo, da jih opazuje nek brezdomec, fantje ga preganjajo in kmalu padejo tudi prvi streli. Pa tudi prva žrtev, saj je brezdomec bil priča, ki bi lahko ogrozil njihove roparske načrte.


Matt Dillon, Columbus Short, Jean Reno, Laurence Fishburne, Skeet Ulrich, Milo Ventimiglia ... Vse po vrsti znana igralska imena. Obetavno ime na režiserskem stolčku in scenarij, jah... Lukenj in nelogičnosti v sami zgodbi se enostavno ne splača naštevati, saj jih je odločno preveč. Scenarij je glavna pomanjkljivost filma, ki je imel vse predpogoje, da postane velika uspešnica. Scenarij za katerega se je, kot sem nekje prebral, vodila prva mala vojna med studii. Na koncu je zmagal Sony, a verjamem, da bi zdaj raje videl da ni. Odgovornost za tak polom od filma je po mojem mnenju veliko bolj na strani studia, kot pri samih izvajalcih. A kljub temu bi režiser rekel, da po takem scenariju ne bo snemal. Tako bi verjetno razpizdil kako »vodilno« glavo pri Sonyju, a bi tako ohranil nekaj ugleda in dobrega imena. Tako lahko le upa, da ne bo znova naredil napako. Da bo tokrat dobil v roke nekaj, iz česa se bo dalo posneti dober film. Dva slaba filma v zaporedju so dostikrat pomenila konec kariere marsikaterega obetavnega avtorja.

Ocena: 4/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar