torek, 14. september 2010

Robin Hood (2010)


Slovenski naslov: Robin Hood
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Avantura, Drama
Dolžina:156' (podaljšana različica), Imdb 
Režija: Ridley Scott
Scenarij: Brian Helgeland po zgodbi Ethana Reiffa in Cyrusa Vorisa 
Igrajo: Russell Crowe, Mark Strong, Cate Blanchett, Kevin Durand, Max von Sydow, Matthew Macfadyen, Danny Huston

Ridley Scott in Russell Crowe sta sodelovala že nekajkrat, najodmevnejše sodelovanje je vsekakor bil Gladiator, film se je okitil s kar petimi oskarji (tistega za režijo ni bilo v kolekciji). Deset let pozneje nam je Scott serviral svojo verzijo Robin Hooda, ki je v resnici nekakšna predzgodba, film ki nam prikazuje, kako je sploh prišlo do nastanka legende o Robin Hoodu. Če Scottu z Nebeškim kraljestvom ni uspelo doseči uspeha Gladiatorja, je zdaj verjetno upal, da mu lahko uspe z Robin Hoodom. Zgodovinski spektakli so praviloma zelo zahtevni projekti, v katere veliki studii vlagajo mastne denarce in k sodelovanju večinoma vabijo le največje zvezdnike. Robin Hood je veliki poletni film, po ameriško blockbuster, ki v kina privablja široke množice, film o katerem se veliko govori, dogodek ki ga spremlja velikanska propagandna mašinerija. Nekoč sem padal na ves ta hype okoli filmov in hodil na premiere (zato sem mnogokrat iz kina odšel razočaran), danes pa raje malo počakam na prve odzive in šele nato modro izberem naslov, za kateri se res izplača plačati vstopnico. V zadnjih nekaj letih sta me le Cameron in Nolan prisilila, da sem šel na slepo, a pri teh dveh enostavno nisem mogel zgrešiti.  

Russell Crowe je Robin Longstride, eden najboljših lokostrelcev v vojski kralja Richarda Levjesrčnega. Sodeloval je v križarskih vojnah, zdaj se skupaj z glavnino vojske vrača v Anglijo. Robin ima v resnici vsega dovolj, vojne, politike in bojevanja za vprašljive ideale.
Po spletu okoliščin se Longstride znajde sredi spletk, v katerih je ubit kralj Richard. Naročnik umora je francoski kralj, ki računa, da bo Anglija veliko bolj šibka, brez prekajenega vojskovodje, z Richardovim bratom Johnom na prestolu. Notranja trenja, ki jih povzroči Johnovo ustoličenje in takojšnje povečanje davkov še bolj poglobi krizo v državi, ki ji zdaj poleg Francozov preti tudi državljanska vojna. Resnica o usodi Robinovega očeta in njegovi vlogi v preteklosti, postavljajo Robina v pomembno vlogo v aktualnih dogodkih, ko se država nahaja na robu spopada med vojsko kralja Johna in nezadovoljnimi lokalnimi poglavarji, ki za sabo imajo nezadovoljno prebivalstvo.
Redkokdaj so predzgodbe uspešnih filmov, ki svojo prepoznavnost gradijo na uspešnih izvirnikih ali splošni prepoznavnosti neke zgodbe, uspeli zadovoljiti in nam ponuditi kvaliteten film. Ridley Scott  je že večkrat dokazal, da obvlada svoj posel, zato me nekoliko čudi njegova odločitev, da bo režiral Robin Hooda, sploh pa potem, ko je v rokah držal scenariju za Robin Hooda. Po mojem skromnem mnenju je scenarij najšibkejši člen v tej filmski kompoziciji. Po 95 minutah gledanja človek dobi občutek, da je gledal zelo dolg uvod, ter da nekaj pomembnega šele pride v nadaljevanju. Nadaljevanje pa ne ponudi nič posebnega, tisto kar bi lahko bilo pomembno in na čem bi se moral graditi poudrek je stlačeno v zelo skromno minutažo, na ta način pa kreirana popolnoma neuravnotežena zgodba. Skoraj nič pomena ne pripisujem obleganju francoske utrdbe na začetku filma, Nottinghamski šerif je zraven le zaradi naslova filma, pomemben dogodek, v katerem Robin dojame pomen besed na ročaju svojega meča in spozna resnico o očetu, ne doseže želenega efekta. Nasploh je v filmu veliko nedorečenega, nedodelanega, za konec pa nas Scott želi prepričati, da so se francoski invaziji uprli tudi otroci iz Sherwoodskega gozda (ki jih je pozneje, ko so zrasli, natreniral Robin Hood), v boj pa jih popelje, o kako to pravljično zveni, Marion Loxley.

Ocena: 5.5/10

2 komentarja:

  1. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. For a "prequel to the Robin Hood legend," casting surly, bitter-looking actors in their 40s as Robin and Marian was the first mistake. The bigger problem, though, was the completely joyless, humorless approach to the Robin Hood story. This movie is just straight revenge porn: Richard dead right off the bat to remove any promise of better times to come, evil Frenchmen locking villagers into barns to burn them alive, gratuitous killings of sympathetic characters for no better reason than to set up a revenge scenario, etc. And don't get me started on the wooden WW2-style landing craft in the "reverse D-day" finale. The whole thing feels like a remake of Gladiator in medieval England, with characters randomly assigned names from the Robin Hood legend. The feel-bad movie of the summer.
    The only positive thing I can say about this film is the excellent production and filming. What a melange of near incomprehensible accents! Russell Crowe - Australian, Cate Blanchett - Australian, Max von Sydow - Scandinavian. Much of the dialogue is barely intelligible. The lines spoken in French had subtitles (the only lines I could understand with my high school French!). This is unlike any Robin Hood you may have seen before. Of course there was only ONE Robin Hood - Errol Flynn. All others are only feeble imitations. The battle scenes were impressive. But Robin fighting with a long handled hammer??? Admittedly it was effective against the helmeted French, but, as I said, unlike any other Robin Hood. And the landing craft for the French Fleet? Did they buy discarded WWII LST's used to land our Allied Forces on Normandy Beach? Overly long, overly talky, they could have talked the French to death. Definitely a disappointment and, in my book (and my wife's) not worth seeing. At least Mel Brooks' version "Men in Tights" gave us a few laughs.

    Comment moderated: commercial links removed

    OdgovoriIzbriši