četrtek, 23. september 2010

Dog Pound (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Francija, Kanada, VB
Leto: 2010
Žanri: Drama
Dolžina: 91'Imdb 
Režija: Kim Chapiron
Scenarij: Jeremie Delon, Kim Chapiron
Igrajo: Adam Butcher, Shane Kippel, Mateo Morales, Lawrence Bayne

Pred kratkim sem pisal od romunskem If I Want To Whistle, I Whistle, danes sem spet v  sorodnih vodah, zapisal bom nekaj besed o filmu, ki se prav tako ukvarja z življenji mladoletnih prestopnikov, ki so svoja najboljša leta preživeli za rešetkami, v različnih kazensko-vzgojnih ustanovah. Dog Pound je svoj navdih poiskal v filmu Scum, Angleža Alana Clarka, ki je nastal več kot trideset let nazaj. Novodobna verzija bo verjetno nekoliko bližja mlajšim generacijam, saj je rimejk narejen s časovno prilagoditvijo, postavljen je namreč v sedanjost.

Enola Vale je zapor za mladoletnike, ki je pravkar sprejel tri nova člana. Butch (Adam Butcher) je zaprt zaradi napada na policista, Davis  (Shane Kippel) je obsojen zaradi dilanja drog, Angel (Mateo Morales) zaradi kraje avtomobilov. Novinci hitro postanejo prijatelji in si medsebojno pomagajo v kočljivih situacijah, ki jih je na podobnih krajih vedno dovolj. Tako kot vsi zapori, tudi Enola Vale ima svoje zakonitosti, nekronane kralje med zaporniki, ki po lastni volji krojijo usode drugih zapornikov. V zaporu iz naše zgodbe je ta človek zapornik Banks, ki na piko takoj vzame novince, še posebej sta mu zanimiva Davis in Butch. Davis je pripravljen požreti marsikaj, v upanju, da se stvari bodo kmalu umirile. Temperamentni Butch po drugi strani, Banksu in njegovim gorilam takoj pokaže zobe in jim jasno sporoči, da trpinčenja ne bo prenašal. Zato ga Banks in njegovi pomagači pretepejo na spanju. Ker ne želi izdati storilcev, si Butch prisluži še »nagradno« bivanje v samici. Paznik Goodyear, ki je zadolžen za spalnico v kateri bivajo vsi glavni akterji  v tej zgodbi, sicer poskuša umiriti trenja med zaporniki, a mu stvari zavoljo osebnih težav, vedno bolj uhajajo iz rok.

Dog Pound se ne more pohvaliti z ne vem kako izvirno zgodbo, navsezadnje gre za rimejk filma, prvič predvajan pred 33 leti na britanski tv postaji BBC. Scenarij po katerem je snemal Kim Chapiron vsebuje že večkrat videne motive boja šibkih proti trpinčenju in zatiranju, tu so še pazniki, ki si želijo karseda mirno službovanje. In tukaj je seveda fant, ki izstopa iz povprečja. Butch je tisti, ki bo stvari v zaporu postavil na glavo. Poleg inteligence in razsodnosti v kočljivih situacijah, Butch odlično vihti pesti, ko se spravi na nasprotnika, to počne z neverjetno odločnostjo in jezo v očeh, v katerih nikoli ne zasledimo strahu. A to pri temu filmu nikakor ni ovira, kvečjemu manjša pomanjkljivost. Čeprav pogosto vemo, kam se bo zgodba obrnila, Chapironov film ponudi veliko pozitivnega, ki tehtnico močno nagne v njegovo korist. Režiserjev občutek za graditev zgodbe in suspenza, odlično ujeta surova prepričljivost pretepov in življenja za zapahi, prepričljivi liki (še posebej bi omenil odličnega Adama Butcherja) so najmočnejša orožja njegove zaporske drame. Od samega začetka gledalcu nikoli ni dolgčas, režiser spretno dozira napete trenutke in jih z veliko občutka meša s spoznavanjem gledalca z liki in njihovimi značilnostmi. Film nas opozarja na neustreznost ravnanja z mladoletnimi prestopniki v kazensko-vzgojnih zaporih, a se pri tem zaveda, da je nemogoče vse izgubljene duše vrniti na pravo pot.

Ocena: 7.5/10

1 komentar:

  1. Odličen film, priporočam vsem, ki filma še niso videli.

    LP

    OdgovoriIzbriši