petek, 3. september 2010

Shrink (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 104'Imdb 
Režija: Jonas Pate
Scenarij: Thomas Moffett
Igrajo: Kevin Spacey, Saffron Burrows, Keke Palmer, Dallas Roberts, Mark Webber, Pell James, Jack Huston, Laura Ramsey, Robert Loggia, Robin Williams

Jonas Pate je režiser, ki je veliko bolj aktiven v televizijskih produkcijah, kakor pri samostojnih projektih. Sicer je najprej začel snemati filme, The Grave (1996), Deceiver (1997) in nato 11 let pozneje še Shrinka. The Grave nisem videl, Deceiver je bil, kolikor se še spominjam, soliden, predvsem zaradi odličnega Tima Rotha v glavni vlogi.

Henry Carter (Kevin Spacey) je psihiater, ki tako kot njegovi pacienti potrebuje terapijo. Depresija in ravnodušnost so njegov vsakdan, marihuana njegovo edino veselje. Henry je nekoč bil samozavesten, poln življenjskega elana in želje po dokazovanju. Napisal je celo knjižno uspešnico, ki bralcem pomaga doseči osebno srečo in zadovoljstvo, prebil se visoko na družbeni lestvici. Nato je njegova žena naredila samomor in Henryjev svet se je podrl. Njegova hollywoodska ordinacija je kraj, ki ga obiskuje lepo število znanih obrazov, zato je tudi Henry neke vrste zvezdnik, superstar med psihiatri. Skozi njegove oči odkrivamo usode različnih ljudi, Henryjev oče (prav tako psihiater) meni, da ga v normalo lahko spravi le delo s pacienti. Zato mu tudi servira zanimiv primer mladega temnopoltega dekleta, ki za razliko od njegovih zvezdniških pacientov ima resne težave in dejansko potrebuje pomoč.

Največja težava tega filma je nekakšna razdrobljenost, preveliko število zgodb in usod povedanih v 90-ih minutah. Če bi se Pate osredotočili na Henryja, Gemmo in njegovega svaka s pisateljskimi ambicijami, bi zadeva delovala veliko bolj kompaktno in suvereno. Namesto tega se režiser ukvarja z filmski zvezdniki (Robin Williams) in njihovimi nič manj zvezdniškimi agenti in nam pojasnjuje, kako potekajo stvari v Hollywoodu. Daleč od tega, da je film negledljiv. Za pozitivno oceno največ zaslug pobere Spacey, ki se je odlično znašel v vlogi zapohanega psihiatra, ki svojo igro vleče film v pravo smer. Gemma je zanimiv lik, njena usoda je element, ki pri gledalcu zbuja interes. Zabava nas Jeremy (Mark Webber) s svojo nenavadno romanco z nosečnico, nekaj komičnih vložkov prispeva tudi Henryjev diler Jesus. Gibanje v predvidljivi smeri in pomanjkanje občutka za pomembne stvari so glavne pomanjkljivosti, a je končni vtis vseeno soliden.

Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar