torek, 21. september 2010

Iron Man 2 (2010)


Slovenski naslov: Iron man 2
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Avantura, ZF
Dolžina: 124'Imdb 
Režija: Jon Favreau
Scenarij: Justin Theroux
Igrajo: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Paul Bettany, Scarlett Johansson, Mickey Rourke, Samuel L. Jackson, Sam Rockwell, Gwyneth Paltrow

Po izjemnem uspehu prvega Iron Mana, ki je zadovoljil skoraj vse: gledalce, kritiko in investitorje je bilo jasno, da na nadaljevanje ne bo treba čakati prav dolgo. Tudi v drugo je na režiserskem stolčku Jon Favreau (njegovo prvo nadaljevanje v karieri), ki je pred kamero imel še močnejšo igralsko zasedbo, kot pri prvem filmu. Nekateri so sicer odšli, Terrencea Howarda je zamenjal Don Cheadle, kar nikakor ne more biti hendikep. Sploh pa, če na seznam sodelujočih dodaš imena kot so: Sam Rockwell, Mickey Rourke, Samuel L. Jackson in Scarlett Johansson.

Novi Iron Man se nadaljuje tam, kjer je prvi film končal, z razkritjem identitete moža v bleščeči kovinski obleki. Potem ko je Tony Stark javno priznal, da je Iron Man in uresničil projekt  pokojnega očeta,  ekstravagantni Stark Expo, se Tony znajde v fokusu domače in mednarodne javnosti. Svoj delež njegovega sveta želijo mediji, politiki in kar je najpomembnejše, tudi ameriška vojska. V ministrstvu za obrambo želijo na vsak način doseči, da bi jim Tonyjevo podjetje izročilo magično obleko, ki iz navadnega človeka naredi Iron Mana. Za vsem stojijo višji interesi in močen lobi ameriške vojaške industrije, ki ga pooseblja Justin Hammer (Sam Rockwell). Toda Hummer in stranpoti zvezdniškega življenja so težave, ki jih Tonyja ne skrbijo preveč. Tony je bil prepričan, da le on pozna skrivnostno tehnologijo,  ki stoji za nepremagljivostjo in superiornostjo Iron Mana. Dirka v Monaku razkrije, da to navsezadnje ni res. Tony za las uide smrti, ko njega in ostale dirkače napade nevarni Ivan Vanko, z mogočnim orožjem narejenim po Starkovi tehnologiji. Vanko tehnologije ni ukradel, orožje je ustvaril po načrtih pokojnega očeta, ruskega znanstvenika, ki je nekoč delal za Howarda Starka.
Nadaljevanje Iron Mana je solidna filmska izkušnja. Sicer mi film ni tako »sedel,« kot je to bil slučaj pri prvem filmu, a vseeno nadaljevanje zadovolji vse pomembnejše kriterije. Ustvarjalci so se odločili, da nadaljevanje mora prekašati  prvi film v vseh pogledih, zato so povečali proračun, pripeljali kakovostne igralske okrepitve, spektakularnejši so tudi specialni učinki, eksplozije, prizorišča in vse ostalo kar paše zraven. Bolj kompleksna je tudi zgodba, v katero je vključeno veliko število likov, podvojeno število dobrih fantov (Downey Jr., Cheadle) in porednežev (Rourke, Rockwell), plus Scarlett Johansson, zaradi katere od samega začetka ugibamo, kakšna bo njena vloga v celi zgodbi (to verjetno ne velja za tiste, ki berejo stripe). Preveč podrobnosti zna biti ovira, vendar se tukaj zavoljo dobrih igralskih prispevkov in čistih scenarističnih linij, ne morem odločiti, ali bi film vendarle bil boljši, če bi ga zastavili nekoliko manj kompleksno. Iron Man 2 je tipičen poletni megaspektakel namenjen zabavi širokih množic, ki je name naredil boljši vtis, kot večina letošnjih visokoproračunskih čudes. Dober tempo in akcija začinjena s solidnim humorjem ohranjajo koncentracijo gledalca, zato dve uri dolg film mine kar hitro. Ob finančnem uspehu drugega dela, ki je že zaslužil 600 milijonov $, ni nobenega dvoma, da je tretji del že na obzorju.

Ocena: 7.0/10

1 komentar:

  1. Začetek prvega dela, napad na oklepno vozilo ob zelo glasni Back in Black, je res odličen filmski uvod, ko sem videl ta uvod, sem takoj vedel-Iron Man mi bo všeč.

    OdgovoriIzbriši