petek, 24. september 2010

Accidents Happen (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Avstralija, VB
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 92', Imdb
Režija: Andrew Lancaster
Scenarij: Brian Carbee
Igrajo: Geena Davis, Harrison Gilbertson, Harry Cook, Joel Tobeck, Eric Thomson, Sarah Woods 

V zadnjih letih nismo imeli prav veliko priložnosti gledati Geeno Davis na filmskem platnu. Akcijski triler Poljub za lahko noč je posnela leta 1996 in ta je do lanskega leta bil njen zadnji film za odraslo publiko. Potem je sicer še posnela dva Miška Stuarta (1999, 2002) in posodila glas za tretji del, ki je ostal brez kino distribucije. No, leto 2009 za Geeno nekakšen nov začetek, saj je posnela kar dva filma, tv dramo Exit 19 in film o katerem pišem danes. Avstralsko-angleška koprodukcijo je režiraj Avstralec Andrew Lancaster, ta film je njegov dolgometražni debi.

V sedanjosti so Conwayevi  disfunkcionalna družina, vendar to nekoč ni bil slučaj. Nekoč so Conwayevi bili tipična ameriška predmestna družina. Mama Gloria, oče Ray, hčerka Katarina, dvojčka Gene in Larry, ter najmlajši član Billy, ki je na nek način, osrednja osebnost v tej pripovedi.  Družino je usodno zaznamovala tragična avtomobilska nesreča, v kateri je Katarina izgubila življenje, Gene pa je končal v globoki komi iz katere se ni zbudil že osem let. Sedanjost. V hiši so ostali le mati, Larry in najmlajši Billy. Gloria je ravnodušna ženska, ki ne vidi nobenega veselja v prihodnosti, sarkazem je njeno orožje za obvladovanje čustev in odklanjanje pomoči. Genov dvojček Larry ni v nič boljšem stanju, ločitev od brata je hudo prizadela, zato ta motiv za življenje išče v nagajanju mlajšem Billyju in praznjenju steklenic piva. Oče Ray se je odselil, zdaj živi z novo partnerko, ločitveni papirji so že pripravljeni. Zdi se, da je najmlajši Billy edini normalen član, ki ga vsi ti dogodki niso tako močno zaznamovali, kakor vse ostale Conwaye. Čeprav je prav Billy videl in preživel največ od vseh (prometna nesreča, grozljiva smrt prvega soseda v bizarni nesreči). Toda usoda še ni opravila z njim, saj se Billy kmalu znajde sredi nenavadnega zaporedja nesrečnih naključij, ki na koncu imajo smrtonosne posledice.

Accidents Happen pripoveduje zgodbo o soočanju s tragičnim dogodkom in izgubo na nekoliko nekonvencionalen način. Glas čez sliko nam razloži nekatera dejstva in ozadje pomembnih dogodkov iz družinske zgodovine. Sicer se Lancaster ni odločil za ustvarjanje depresivne atmosfere, raje je uporabil črnohumorne prejeme in s takim pristopom po mojem mnenju pozitivno usmeril stvari. Davisova po letih pavze zelo dobro opravi svoje delo, simpatičen je tudi njen filmski sinko Billy. Nekoliko moti režiserjeva neodločnost, film občasno zaide v melodramatične vode,  večjim delom pa želi biti tragikomedija (pri tem bi po moje moral vztrajati), zato je kot celota nekoliko nedorečen. Prebral sem nekaj različnih odzivov na ta film in nekakšen skupni imenovalec je, da je približno polovici film všeč, v očeh druge polovice je to zelo slab film. Sam se uvrščam v prvo kategorijo, vendar ne bom trdil da sem videl zelo dober film, soliden pa vsekakor. Konec koncev, ocena pove vse.

Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar