ponedeljek, 13. september 2010

Four Lions (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: VB
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 101' Imdb
Režija: Christopher Morris
Scenarij: Jesse Armstrong, Sam Bain, Simon Blackwell
Igrajo: Rizwan Ahmed, Arsher Ali, Nigel Lindsay, Kayvan Novak, Adeel Akhtar, Benedict Cumberbatch

Angleški radijski voditelj, igralec, komedijant in režiser Chris Morris sodi v krog najbolj spoštovanih komikov v domovini. Four Lions je njegov igrani prvenec, pred tem je delal na različnih  tv-projektih, najodmevnejši je vsekakor bil njegova črnohumorna oddaja Brass Eye, v kateri je na satiričen način govoril o kočljivih temah, ki so v tistem trenutku bile v središču pozornosti in so vsaka na svoj način burile duhove tamkajšnje javnosti. Morris je v sklopu oddaje Brass Eye (zaigrana tv - poročila) lotil pedofilije in tako po mnenju nekaterih prestopil mejo dobrega okusa. Zaradi dejstva, da nekateri vplivneži enostavno ne razumejo satire je postal tarča hudih kritik, kar je pomenilo konec oddaje Brass Eye. Po petih letih premora je Morris nazaj, Four Lions je bil premierno prikazan na letošnjem festivalu neodvisnega filma Sundance.

Manchester je Omarjev dom, tam je rojen in tam je preživel celo življenje. Omar je poročen ima enega otroka in dela kot varnostnik v lokalnem nakupovalnem središču. Lahko bi rekli, da je Omar idejni oče teroristične skupine, v katero so poleg njega vključeni še njegov najboljši prijatelj, ne preveč bistri Waj, še nekoliko manj bistri Faisal in njihov najbolj »divji« član Barry, ki verjame, da lahko nekoč postane vodja teroristične celice Al-Kaide. Barry se ima za vizionarja, človeka ki najbolje ve, kaj bi morale biti tarče njihovega napada in kako naj bi ti napadi potekali. Zato je zelo razočaran, ko se Omar in Waj odpravita v Pakistan, v trening kamp Al-Kaide, besen je ker ne more zraven, razočaran, da njegovega imena ni bilo na seznamu za odhod. Ker ne želim izdati preveč vsebine, bom zapisal le, da Omarjevo in Wajevo bivanje v Pakistanu ni bilo ravno uspešno, zato sta se oba po dveh tednih vrnila v Anglijo. Zdaj so Omar in družba še bolj prepričani, da morajo ukrepati na lastno pest, zato določijo tarčo v Londonu  in se odpravijo na nalogo, ki bo iz njih naredila mučenike.
Kako prideš na idejo, da bi posnel komedijo o terorizmu? Na to vprašanje res ne poznam odgovora, lahko vam zagotovim le, da Morrisov film v nobenem trenutku ni moralno sporen, neprimeren ali celo izzivalen ( vsaj iz mojega zornega kota ne). Film ne izziva nobene strani, prav hudo se ne bo zameril nobenemu (mogoče nekoliko več le skrajnjim islamistom), njegovo predvajanje so dovolili celo Izraelci. Four Lions je v prvi vrsti komedija, ki bo gledalcu z vsaj minimalnim poznavanjem okoliščin na Otoku ponudila obilico smeha in odlično zabavo. Uživali boste v odličnih dialogih in zelo komičnih prizorih v katerih se denimo Faisal poslavlja od samomorilske vrane, na katero je pred tem pritrdil bombo (toliko bom še izdal, saj je ta prizor že na promocijskih plakatih). Končno je tukaj komedija, ki lahko zadovolji tudi bolj zahtevnega gledalca in mu ponudi enkratno komično izkušnjo. Vsi igralci v glavnih vlogah opravijo odlično delo, a vseeno moram izpostaviti Nigela Lindsayja ki je izjemno upodobil Barryja. Vsem ki se jim zdi izbrana tema neprimerna, bi želel spomniti na Charlieja Chaplina in Velikega diktatorja.

Ocena: 8.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar