sobota, 4. september 2010

Looking for Eric (2009)


Slovenski naslov: Išče se Eric
Država: VB, Francija, Italija
Leto: 2009
Žanri: Drama, Komedija, Fantazijski, Športni
Dolžina: 116' Imdb
Režija: Ken Loach
Scenarij: Paul Laverty
Igrajo: Steve Evets, Eric Cantona, Stephanie Bishop, Gerard Kearns, Stefan Gumbs, John Henshaw


Anglež Ken Loach je človek, ki je posnel že veliko dobrega in se z leti uveljavil kot eden izmed najvidnejših britanskih filmarjev.V svojih filmih največkrat govori o britanskem delavskem razredu, običajnih ljudeh in njihovem vsakdanjiku. Scenarij znova podpisuje Paul Laverty, kar je že deveta kooperacija Loach-Leverty, ki nam je doslej ponudila nekaj odličnih naslovov (My Name Is Joe, Sweet Sixteen, The Wind That Shakes the Barley).

Eric Bishop (Steve Evets) je poštni uslužbenec in velik nogometni navdušenec. Njegova največja strast je nogomet, Eric je namreč goreči navijač Manchester Uniteda, njegov soimenjak Eric Cantona je po njegovem mnenju največji igralec, ki je kdajkoli oblekel dres Rdečih vragov. Njegova druga žena je končala v zaporu in mu na grbi pustila pastorka, ki mu zadnje čase povzročata veliko težav. Starejši, a tudi veliko bolj problematičen je Ryan, ki se je zapletel z napačnimi ljudmi. Kot vse kaže, njegovemu zgledu bo sledil mlajši brat Jess.Mulca mu povzročata vedno več težav, zato je Ryanova skrita zaloga marihuane zanj izhod v sili, urica sprostitve, ki mu ponudi nadvse zanimivo halucinacijo. Njegovo sobo obišče sam Cantona in za nekaj časa (gandža efekt) postane njegov namišljeni prijatelj in zelo dober svetovalec pri pomembnih odločitvah. Eric ima tudi resnične prijatelje, Meatballs (John Henshaw) je njegov nadrejeni in najboljši prijatelj, poleg njega je tu še cela ekipa sodelavcev, s katero so ogledi tekem v lokalnem pubu ob vrčku piva, vrhunec njegovega dneva. Ryanovo druženje z mafijci vedno bolj ogroža celo družino, domov je prinesel pištolo, ki jo išče policija. Zdaj je tudi Ryan prestrašen in si želi zapustiti tolpo, a to nikakor ni enostavna naloga, zato pomoč poišče pri Ericu.


Looking for Erick je pravi filmski bonbonček. Loach še enkrat pokaže za kakšnega mojstra gre, ko gre za pripovedovanje socialno-realističnih zgodb. Po začetnem spoznavanju likov in okoliščin, gledalca hitro posrka v dogajanje, Eric nam hitro zleze pod kožo, njegove težave vzamemo za svoje. Ko se Eric znajde v brezizhodnem položaji, Loach uporabi zanimivo rešitev v podobi Cantonaja, ki nekako vedno najde način, kako usmeriti poštarja Erica v pravo smer. Čeprav bi po opisu sklepali, da gre za zelo depresivno zgodbo, ki ne obeta nič dobrega, Loach z veliko občutka dozira optimizem, zato film nikoli ni težek ali utrujajoč za gledalca. Loach v filmu poudari marsikatero vrednoto na nevsiljiv, neopazen in naraven način, prav takšni so tudi njegovi liki. Prijateljstvo, pomen družine in ljubezen so univerzalna sporočila, vrednote, ki dobijo na veljavi in na nek način rešijo Erica v trenutkih, ko se zdi, da se je položaj brezizhoden. Odlična igra Evetsa, Henshawa in Cantonaja (ta nam pokaže, da brcanje žoge ni njegov edini talent) in optimističen konec, lepo zaokrožijo režiserjevo vizijo. Iskanje Erica je film, ki ima srce na pravem mestu, film ki govori o resničnih čustvih in ljudeh na zelo prepričljiv, do našega razpoloženja prijazen način. Film vreden vsake minute pred TV-jem.

Ocena: 8.5/10

2 komentarja:

  1. Ja, ja odličen film! Sem ga videl že res dolgo nazaj in vem, da mi je bil močno všeč. Moram reči, da je bil Cantona tudi meni vedno všeč in sem se z glavnim likom brez problema poistosvetil.

    OdgovoriIzbriši
  2. Loach me še nikoli ni razočaral, vedno sem bil zadovoljen z njegovimi filmi, tokrat pa kar navdušen. Imel sem ga v arhivu na nekem DVD-ju že dolgo, pa sem ga nekam založil in nekoliko pozabil nanj. Drugače bi ga videl veliko prej.

    OdgovoriIzbriši