četrtek, 9. september 2010

You Don't Know Jack (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Biografija, Drama
Dolžina: 134'Imdb
Režija: Barry Levinson
Scenarij: Adam Mazer
Igrajo: Al Pacino, Danny Huston, John Goodman, Susan Sarandon, Brenda Vaccaro

Dva filma iz HBO-jeve filmske produkcije sem že predstavil na tem blogu, nekoliko starejši Empire Falls in nazadnje Temple Grandin, ki mu je glavna konkurenca na letošnji podelitvi nagrad Emmy bil prav You Don't Know Jack. Izid je znan, veliko uspešnejši je bil Temple Grandin s sedmimi Emmyji, You Don't Know Jack pa je slavil v dveh kategorijah, nagradi je prejel za glavno moško vlogo in scenarij.

You Don't Know Jack govori o dogodkih in osebah iz bližnje preteklosti, v središče je postavljena zgodba kontroverznega ameriškega zdravnika Jacka Kevorkiana (Al Pacino), ki se ga je (ne)upravičeno prejel vzdevek dr. Smrt. Kevorkian sodi med najvidnejše zagovornike pravic bolnikov do evtanazije. Jacka ni bil samo zagovornik, osebno je pomagal umreti velikem številu Američanov (mislim da jih je bilo več kot 130) s kroničnimi obolenji in nepopravljivimi bolezenskimi stanji. Zato je pogosto moral  pred sodnika, proti njemu so tožilci sprožili številne kazenske postopke, a so ovadbe v večini primerov bile zavržene. Skozi film spremljamo Kevorkianov boj za uzakonitev evtanazije, posneto gradivo obravnava številne konkretne primere, v katerih je ta sodeloval. Neal Nicol (John Goodman) je bil njegov zvesti pomočnik pri večini pacientov, pravne zadeve je nadziral njegov dolgoletni odvetnik in prijatelj Fieger (zanimivi Danny Huston), ki je vedno znal najti način, kako Jacka rešiti bivanja za zapahi. Kevorkian nikoli ni spremenil svojega prepričanja, da je evtanazija legitimna pravica vsakega posameznika, zaradi šikaniranja oblastnikov je nekajkrat gladovno stavkal, celotno problematiko in spor z oblastjo je želel prenesti na Vrhovno sodišče, a mu to ni uspelo.
Film o Jacku Kevorkianu je klasična avtobiografska zgodba, v kateri je Al Pacinu uspelo izjemno upodobiti kontroverznega zdravnika. Če malo pobrskate po dostopnem materialu na spletu, se lahko sami prepričate, kako dober je Pacino v tej vlogi, za katero si je po dolgem času prislužil še eno pomembno priznanje. Tukaj nebi veliko pisal o Pacinovh zgrešenih projektih zadnjih nekaj let, kajti Pacino sodi v tisti ozki krog igralcev, ki jim nikoli ne morem obrniti hrbta. Vsak film v katerem je igral, je zame vedno pomenil nujen ogled. Tudi če je bil slab, je bil gledljiv le zaradi njega samega. Treba se je pač sprijazniti z dejstvom, da dobre vloge ne dobiš kar tako. Vseeno, če si Al Pacino. Tudi Barry Levinson je zadel s tem filmom, v zadnjem desetletju je naredil edino What Just Happened po mojem okusu, vse ostalo je bilo zgolj povprečno. Ko gre za evtanazijo, je vedno najpomembnejše vprašanje, ali smo za ali proti. Dejstvo je, da zdrav človek zelo težko razume trpljenje bolnega, zato je ta film pomemben prispevek razumevanju te problematike.You Don't Know Jack je portret človeka, ki je svoje življenje posvetil borbi za legalizacijo evtanazije, ki je vedno globoko verjel v svoje prav in je svetu poskušal dopovedati, da so njegove poteze niso grozovita kazniva dejanja, temveč izhod v sili za trpečega človeka.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar