četrtek, 24. marec 2011

Essential Killing


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Poljska, Norveška, Irska, Madžarska
Leto: 2010
Žanri: Triler, Vojni, Drama
Dolžina: 84' , Imdb
Režija: Jerzy Skolimowski
Scenarij: Jerzy Skolimowski, Ewa Piaskowska
Igrajo: Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner

Essential Killing je bil zadnji film, ki so ga selektorji 67. beneškega festivala dodali na tekmovalni spored. Poljski režiser Jerzy Skolimowski  je prejel posebno nagrado žirije, nagrajen je bil tudi glavni igralec Vincent Gallo, ki so mu podelili nagrado Coppa Volpi, priznanje namenjeno najboljšemu igralcu. Essential Killing je sploh ena taka neobičajna filmska izkušnja, saj se Američanov v Afganistanu loti poljski režiser, ki za vlogo talibanskega borca izbere Američana Galla. A glede na to, da Jerzy Skolimowski v filmskih krogih velja za posebneža, ne preseneča, da je glavno vlogo v svojem filmu namenil drugem posebnežu. In prav nič ni zgrešil, saj je Gallo zelo prepričljiv taliban.

Tri ameriška vojaka tavajo po afganistanskih brezpotjih. Dva veselo klepetata, tretji ne kaže nobenega zanimanja za njun pogovor. Občasno področje preletava ameriški helikopter, iz pogovorov po radijski zvezi razberemo, da so vojaki na tajni misiji. Na njihovi poti se znajde Mohammed, talibanski upornik, ki se na vse pretege poskuša izogniti srečanju z Američani. Ko se ni imel več kam umakniti, stori kar je moral in izstrelil minomet, pokonča tri vojake, a s tem dejanje iz obupa razkrije svoj položaj. Hitro ga ujamejo in odpeljejo v prehodni zapor, malo mučijo in nazadnje posadijo na letalo za Evropo. Čeprav država v kateri končajo ujetniki ni omenjena, sklepamo,da je Mohammed z ostalimi  ujetniki končal na Poljskem. Med transportom iz letališča se konvoj na poti skozi planinsko področje znajde sredi snežne nevihte, eden izmed kombijev z ujetniki zdrsne s ceste. V tem kombiju je tudi Mohammed, ki izkoristi zmedo in pobegne v gozd. Brez čevljev in zimskih oblačil, s številnimi vojaki za petami, se taliban sredi najostrejše zime poda v boj za preživetje.
Koliko ameriških igralcev bi sprejelo glavno vlogo v naslovnem filmu? Moja domneva je, da zelo malo. Polovica bi odpovedala sodelovanje že zaradi dejstva, da morajo igrati talibanskega skrajneža, tisto drugo polovico bi verjetno zmotil scenarij, po katerem glavna vloga, razen občasnega stokanja, ne izgovori niti ene same besede. Zato je tukaj Vincent Gallo, njegov nastop v takšnem filmu je povsem v skladu z njegovo podobo in dosedanjo prakso. Essential Killing je ultimativni film preživetja. Skolimowski se je dejansko osredotočil le na preživetje, na tisti osnovni človeški nagon, ki ga žene naprej v trenutkih, ko se znajde v življenjski nevarnosti. Tukaj razlogi, ki pripeljejo talibanskega borca na njemu neznan konec sveta  in politično ozadje dogodka nimajo večje teže. Nepomembno je, kdo se znajde v vlogi njegovih sovražnikov, edino kar šteje je preživetje. Ubij, ali bodi ubit, bi lahko rekli, stori vse kar je treba. Na nek način Essential Killing lahko opredelim, kot akcijski film v njegovi najbolj osnovni, surovi obliki. Slabo uro i pol spremljamo človeka, ki naredi vse, kar bi od človeka v njegovem položaju pričakovali. Sredi zelo ostre zime, brez hrane se ubežnik prehranjuje z vsem, kar najde na poti. Kljub temu, da ima pištolo, ki ga nekajkrat postavi v nadrejen položaj, se ubežnik ne odloči za nasilna, zlobna dejanja. Vzame samo tisto, kar nujno potrebuje. Gozdne sadeže, surovo ribo ali nekaj požirkov mleka (izjemen prizor). Gallo je v Benetkah zasluženo prejel nagrado namenjeno najboljšemu igralcu, njegov preformans je tukaj ključnega pomena. Njegov lik je atipičen akcijski junak, njegove rane in poškodbe še kako bolijo, zato sta strah in bolečina na njegovem obrazu pomemben element. In tukaj se Gallo odlično odreže. Poljski režiser je nedvomno posnel nenavaden film, ki ostane dolgo v spominu, napeti boj za golo življenje je malokdaj bil prikazan tako realistično.

Ocena: 


Ni komentarjev:

Objavite komentar