ponedeljek, 7. marec 2011

It's Kind of a Funny Story (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA 
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 101'; Imdb
Režija: Anna Boden, Ryan Fleck
Scenarij: Ryan Fleck, Anna Boden 
Igrajo: Keir Gilchrist, Zach Galifianakis, Emma Roberts, Lauren Graham, Jim Gaffigan, Dana DeVestern 

Anna Boden in Ryan Fleck sta partnerja v profesionalnem in zasebnem življenju, spoznala sta se še v študentskih letih, ko sta začenjala poklicno pot. Skupaj sta delala na nekaj projektih in med drugim posnela kratki film Gowanus, Brooklyn (2004), ki je prejel nagrado za najboljši kratki film na Sundanceu. Na tej osnovi sta spisala scenarij za igrani celovečerec Half Nelson (2006), zanj prejela številna priznanja in nagrade, glavni igralec Ryan Gosling si je za svojo nastop zaslužil oskarjevsko nominacijo. Dve leti kasneje sta predstavila Sugar, zanimivo športno dramo, ki govori o usodi talentiranega baseball igralca iz Dominikanske republike. Naslovni film je njun tretji celovečerec, scenarij sta spisala po knjižni predlogi mladega ameriškega pisatelja Neda Vizzinija.

16-letni Craig (Keir Gilchrist) se iz dneva v dan težje nosi s pritiskom, depresijo in samomorilskimi nagnjenji. Craig hodi na elitno šolo, kjer dosega zgolj povprečne rezultate, družinski pogovori o njegovi prihodnosti in očetova (pre)velika pričakovanja so zanj vedno večje breme. Nesrečno je zaljubljen v Nio, punco najboljšega prijatelja, zaradi vsakodnevnega druženja in njene bližine je hrepenenje toliko močnejše. Fant je pod takšnim pritiskom, da se tudi v sanjah poskuša ubiti. Samoiniciativno se odloči poiskati pomoč, ko pokliče linijo za pomoč v stiski, ga napotijo na psihiatrično kliniko. Po prvem stiku z drugimi bolniki se Craig premisli in mu je žal, da se je sploh prijavil. Toda zdržati bo moral vsaj pet dni, kajti to je minimalno obdobje, po katerem zdravniki lahko podajo mnenje in se odločijo o nadaljnjih ukrepih. Verjetno bi Craigova prilagoditev bila veliko zahtevnejša, če mu s prijateljskimi nasveti nebi pomagal Bobby (Zach Galifianakis), ki se zdravi na istem oddelku. Fant se zelo hitro znajde med prijateljsko razpoloženimi sotrpini, nekaj zanimivih, koristnih nasvetov mu podeli Bobby, ki se ga na oddelku drži sloves velikega modreca. Na oddelku se zdravi tudi Noelle (Emma Roberts), prijetno dekle, ki se znajde v epicentru Craigovega zanimanja.
It's Kind of a Funny Story je film, ki spregovori o resnih temah na lahkoten, sproščen način. Prikaz življenja na zaprtem psihiatričnem oddelku je postavljen v optimistične okvirje in se zato izogiba kakšni bolj »globinski« analizi glavnih likov in njihovih težav. Pet dni terapije je dovolj, da najstnik s samomorilskimi nagnjenji za zidovi psihiatrije najde pravega prijatelja in iskreno ljubezen. Tako na hitro zgodba deluje preveč melodramatično in osladno, v resnici pa po ogledu nisem imel takega občutka. Film pri gledalcu vzbuja prijetne občutke, s svojim nevsiljivim šarmom in všečnimi liki pritegne pozornost in nas drži zainteresirane do konca. Ustvarjalci so opravili dober casting in naslovno vlogo podelili Keiru Gilchristu, ki se s svojo podobo in zanesljivo igro odlično upodobi negotovega, v ljubezni neuspešnega, v očetovih očeh premalo ambicioznega najstnika. Vrhunsko podporo mu ponuja zelo zanimivi Zach Galifianakis, ki me je po tej vlogi zame ni več samo »tisti tip iz Hangovera.« Tukaj je pokazal, da se dobro znajde tudi v vlogah, v katerih ne igra bebčka, temveč modreca, ki s svojimi nasveti pomaga izgubljenem 16-letniku in vsem drugim, ki so pripravljeni sprejeti njegove modrosti. Že res, da modrosti niso vedno najbolj originalne (verzi Boba Dylana), a so zato izrečene v pravem kontekstu in ob pravem času. Posrečeno galerijo glavnih likov všečno zaokrožuje Emma Roberts, ki je zelo verjetna, naravna izbira za fanta, kakršen je Craig. Kljub klišejskim prijemom je Funny Story zelo gledljiv film, ki ga ni težko vzljubiti, povsem spodoben izdelek, ki bo pri večini gledalcev pustil pozitiven vtis.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar