četrtek, 3. marec 2011

The Green Hornet (2011)


Slovenski naslov: Zeleni sršen
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Akcija, Komedija, Krimi
Dolžina: 119',  Imdb
Režija: Michel Gondry
Scenarij: Seth Rogen, Evan Goldberg
Igrajo: Seth Rogen, Jay Chou, Christoph Waltz, Cameron Diaz, Tom Wilkinson, James Franco

Britt Reid (Rogen) je razuzdan potomec medijskega mogotca, očetovo bogastvo mu omogoča razkošno življenje, v katerem prevladujejo divje zabave, ženske, alkohol in druge opojne substance. Brittovo neodgovorno, brezciljno življenje močno jezi uspeha vajenega očeta, toda Britt ne kaže nobenega interesa, da bi karkoli spremenil v svojem življenju. Očetova nepričakovana smrt postavi Brittovo življenje na glavo, ko se kot edini dedič znajde na čelu vplivnega medijskega imperija. V iskanju osebe, ki mu že nekaj let pripravlja odlično jutranjo kavo pride do Kata (Chou) iznajdljivega inovatorja, ki je na posesti njegovega očeta izdelal številne zanimive aparate in pripomočke, zraven je skrbel za razkošen vozni park.  Brittu ugaja Katova družba, v pomanjkanju pravih prijateljev Kato vedno več časa preživlja ob svojem novem delodajalcu. Ko po naključju postaneta priči fizičnega nasilja skupine kriminalcev, se Britt umeša in poskuša pomagati žrtvam, toda njegove pretepaške veščine niso ravno bleščeče. Če v spor nebi posegel Kato, bi se Brittovo junačenje slabo končalo. Kato z lahkoto obračuna z številnimi nasprotniki, njegove sposobnosti pustijo Britta brez besed. Dobro delo, ki sta ga s Katom pravkar storila v Brittovi glavi porodi zanimivo misel. Postala bosta superjunaka, borila se bosta proti kriminalu, toda ubrala bosta nekoliko drugačno pot. Izdajala se bosta za zlobneža, delovala pa proti kriminalcem. Tako kot vsako mesto, tudi Los Angeles ima svojega mafijskega kralja, človeka do katerega peljejo vse poti. Njegovo ime je Benjamin Chudnofsky (Waltz), vedno bolj ga živcirajo časopisni članki o maskiranem Zelenem sršenu. Mesto lahko ima samo enega šerifa, to bo kmalu »pojasnil« tudi Zelenem sršenu.
Najprej je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja bila radijska igra, nato filmska serija, v šestdesetih letih pa tv serija, ki se je danes nekoliko starejši spominjajo zaradi Bruce Leeja v vlogi Kata. Z Green Hornetom je seznam filmov o superjunakih postal še daljši, nobenega dvoma ni, da bo Hollywood izkoristil vsako zgodbo, ki se jo da reciklirati in jo nato servirati v novi preobleki. Ameriški studii bodo poskrbeli, da nobeden izmed superherojev iz preteklosti ne bo potonil v pozabo, kajti takšni filmi praviloma prinašajo dobiček. Zeleni sršen je še vedno v kinodvoranah, a mu je že uspelo zaslužiti 220 milijonov zelencev (ob proračunu 120 milijonov), na koncu bo ta številka še višja. No pustimo to ob strani, ta film me ni zanimal zaradi finančnih podrobnosti, temveč zaradi Michela Gondryja. Potem ko je s svojim segmentom v omnibusu Tokyo! znova opozoril, da na lagerju ima zanimive, izvirne ideje, je Zeleni sršen zadnje, kar sem od njega pričakoval. Že pred ogledom sem bil skeptičen, zdaj mi je jasno da popolnoma upravičeno, kajti film je zame čisto razočaranje. Nekaj dobrih prizorov in všečen cameo Jamesa Franca v uvodu so občutno premalo, da bi lahko govorili o vsaj povprečni filmski stvaritvi. Nizanje akcijskih sekvenc in humor, ob katerem se le nekajkrat bolj kislo nasmehnemo je vse kar dobimo od Zelenega sršena. Slabih stvari je veliko, od po moje popolnoma neustreznega Rogena v glavni vlogi, do vloge Cameron Diaz, ki v celi zgodbi deluje kot nekakšen tujek. Waltz, ki smo ga nestrpno čakali in upali v ponovitev oskarjevske forme je sicer soliden, a kaj ko je film zanič. Prazno, nezanimivo in ekspresno hitro pozabljivo.


Ocena:


1 komentar:

  1. Prav za Waltza sem se lani spraševal kam bo krenil, kje bo lahko konkurila pol. Landi. Ko sem videl kam je krenil, me je nekoliko zagrabilo v ledvenem delu. Upam, da je tole le slučaj in bo iskal boljše vloge/filme. Film morda pride tudi na moj jedilnik, morda :D

    OdgovoriIzbriši