sobota, 9. april 2016

A Perfect Day (2015)




Slo naslov: Popoln dan 
Država: Španija
Leto: 2015
Dolžina: 106',  Imdb
Žanri: Drama   
Slo recenzija: Mladina, Filmstart
Režija: Fernando León de Aranoa
Scenarij: Paula Farias, Fernando León de Aranoa, Diego Farias
Igrajo: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Melanie Thierry, Fedja Štukan, Eldar Rešidović, Frank Feys


SLO


[Zgodba]

Leta 1995, nekje na Balkanu. Skupina humanitarnih delavcev skuša iz vodnjaka sredi vojnega območja odstraniti truplo. Če bo kontaminiralo vodnjak, bodo tamkajšnji prebivalci ostali brez pitne vode. Toda preprosta naloga se kmalu sprevrže v nemogočo misijo. Tisti, ki rešujejo humanitarno krizo, so vendar samo ljudje. Sophie je novinka in bi rada pomagala. Mambrú (Benicio del Toro) je videl preveč in si želi domov. Katja si je nekoč želela Mambrúja. Damir si želi, da bi bilo vojne konec. B (Tim Robbins) pa ne ve, kaj pravzaprav hoče. Humor, drama, čustva, rutina, nevarnost in upanje. Vse to je del popolnega dne.

Popoln dan je zgrajen kot babuška, znotraj vojnega filma skriva film ceste, v njem komedijo in znotraj te dramo. Njegov edini žanr je življenje samo. (Vir: kinodvor.org)

[Zanimivosti]

Film španskega režiserja Fernanda Leóna de Aranoe se je uvrstil med deseterico nominirancev za nagrado LUX 2015, ki jo podeljuje Evropski parlament. Igralec Benicio del Toro je film Popoln dan letošnjega avgusta predstavil na 21. mednarodnem filmskem festivalu v Sarajevu, kjer so oskarjevcu podelili nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti.

[Iz prve roke]


»To je film o ljudeh, ki imajo težavno nalogo vnašati red v kaos. Film, ki prikazuje njihov vsakdanji trud, da bi znotraj ene vojne bili drugo: proti nesmiselnosti in obupu. Proti neizmerni želji po vrnitvi domov. Film o humanitarnih delavcih. Kot oni se tudi film distancira s pomočjo humorja: najbolj duhovite pripombe, najbolj drzna in divja, najbolj skrajna komedija se pogosto zgodi sredi tragedije. Saj ni nikjer na svetu bolj nepogrešljiva. /…/

Film se odvija v goratem svetu, nekakšnem mikrokozmosu, kjer najdete vse udeležence vojne: vojake, civiliste, modre čelade, novinarje … In tu imamo majhno skupino humanitarcev, ki skušajo odstraniti truplo iz vodnjaka. Tja je bilo odvrženo, da bi zastrupilo vodo – primitivna, a še kako učinkovita oblika biološkega vojskovanja. Na videz majhna težava. Toda prva žrtev vojne je vedno zdrav razum. In morda se zato ves čas vozijo sem in tja po ozkih gorskih stezah kot v blodnjaku, v iskanju izhoda, ki ga morda sploh ni. /…/

Po zaslugi svojih filmov sem imel pogosto priložnost snemati humanitarne delavce v vojnih conah. Prvič februarja 1995, med vojno v Bosni. Nazaj smo prinesli na desetine posnetkov in le peščico besed, s katerimi smo se navadili opisovati vojno: zmeda, nesmisel, babilonski stolp, labirint, nezmožnost. Pred nekaj leti sem snemal dokumentarni film z Zdravniki brez meja v severni Ugandi. V nekem približku bara, ki smo ga našli 15 kilometrov od sudanske meje, sem med pitjem toplega piva 'Nile Special' prvič slišal za roman Dejarse llover Paule Farias, o katerem je ravno pripovedoval varnostni vodja naše misije. Paula je zdravnica in koordinatorica Zdravnikov brez meja, pa tudi pisateljica. Ljudem pomaga na oba načina. Prevzela me je preprostost njene zgodbe in njena globina. Govori namreč o krutosti vojne, toda to počne s smislom za humor. Na straneh njenega romana in v svojih lastnih spominih na tisti neprepustni gorski labirint Balkana, ki sem ga prečkal pred dvajsetimi leti, sem našel zamisel za ta film.«  - Fernando León de Aranoa, režiser in scenarist


ENG

[Story]


It's just another day on the job for a band of badass war zone rescue workers as they defy death and confront war's absurdities. The setting is 1995, "somewhere in the Balkans." Over the course of 24 breathless hours, Mambrú (Benicio del Toro), leads his team of humanitarians-including hard-bitten, wisecracking veteran B (Tim Robbins) and new recruit Sophie (Melanie Thierry)-as they deal with a most unexpected crisis, layers of bureaucratic red tape, and the reappearance of Mambrú's old flame (Olga Kurylenko). Through it all, the group handles the less-than-glamorous realities of life in a combat zone the only way they know how: with selfless bravery and a healthy dose of irreverent humor.

[RT Critics Consensus]


Aid workers get their due in A Perfect Day, which is just different and well-acted enough to overcome its logy pace and narrative clichés.



Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar